Potpisani Kolektivni ugovori za INA-Grupu

U Zagrebu, 17. siječnja 2023, u prisustvu članova pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca te direktora ovisnih društva, potpisani su kolektivni ugovori za INA d.d. i sva društva u vlasništvu INE. Kolektivni ugovor za INA d.d., s reprezentativnim sindikatima, u ime Uprava potpisali su P. Rataics, predsjednik Uprave INE i M. Skalicki, član Uprave. U ime SING-a Kolektivni ugovor je potpisala J. Pipunić.

Pregovori su se odvijali u nepovoljnim i teškim okolnostima, kako za radnike i sindikate, tako i za poslodavca. Potpuno svjesni opterećujuće financijske situacije na tržištu za poslodavca, ali i okruženja visoke stope inflacije i porasta svih potrošačkih cijena, cilj sindikata bio je jasan – inzistirali smo na povećanju materijalnih prava radnika.

S obzirom na pad standarda naših članova i porast troškova života zahtijevali smo linearna povećanja plaća i primanja kako bi svi radnici dobili isti iznos povećanja. Primjena povećanih primanja kreće od 1. siječnja 2023., odnosno s isplatom plaće u veljači 2023. Neto primanja radnika ovisno o društvu u kojem radi povećavaju se od 11 do 16 posto, a ono što je našim članovima bilo jako važno, kao dio spomenutih povećanja, povećavaju se bruto primanja i osnovne mjesečne plaće.
Također, povećanjem osnovne mjesečne plaće, porasla je i osnovica za obračun dodataka, što će osjetiti naši članovi koji rade u smjenama. Nadalje, bonus za 2022. godinu bit će, prema starim kriterijima, isplaćen u 2023. godini, a u 2023. poslodavac će isplaćivati novi kvartalni bonus.

Zahvaljujemo se svim članovima na dostavljenim inicijativama i podršci bez koje ne bismo mogli uspješno završiti još jedne zahtjevne pregovore.

Što smo sve izborili pogledajte ovdje.