Novosti

Najnovije vijesti:Sindikati INE traže konkretne mjere od Vlade RH

ZAGREB, 30. travnja 2020. - Tri najveća sindikata u INA grupi uputili su pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojem traže da se vlasnici INE d.d. – Vlada RH i MOL - odreknu isplate dividende za 2019. godinu te da Vlada RH razmotri mogućnost uključivanja INA d.d. i tvrtki u njezinu vlasništvu u paket mjera za očuvanje radnih mjesta.

Nakon objave financijskih rezultata INE vidljivo je koliko je snažno ova globalna ekonomska kriza pogodila INA-grupu i ugrozila radna mjesta više od 9.000 radnika. Tri sindikata koja djeluju u INA Grupi – Sindikat naftnog gospodarstva, INAŠ i EKN svjesni teške situacije u kojoj se kompanija nalazi, dali su svoj doprinos kako bi pomogli financijskoj stabilizaciji kompanije. Izmjenama kolektivnih ugovora odgođena je isplata prigodnih nagrada i određenih materijalnih prava, naknade plaće za radnike za čijim radom je privremeno prestala potreba značajno su smanjene te su uvedeni dodatni modaliteti rada kako bi se očuvala radna mjesta.

„Naš cilj su očuvanje radnih mjesta, zadržavanje intenziteta investicija i gospodarske aktivnosti. To nije samo pitanje ININIH radnika i njihovih obitelji, nego i niza partnera i tvrtki s kojima INA posluje. Zadržati radna mjesta i investicije je imperativ kako bi INA i sutra mogla svojim radom doprinositi cjelokupnom gospodarskom razvoju Hrvatske kao što je to činila i do sada. Odricanje vlasnika od dividende za 2019. godinu i uvrštavanje INE u program potpora Vlade Republike Hrvatske za očuvanje radnih mjesta koji je iskoristilo više od 84000 poslodavaca razuman je prijedlog koji će se, nedvojbeno, višestruko isplatiti i vlasnicima i društvu u cjelini“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva. Dodala je kako žele da nakon krize INA ostane važan čimbenik u gospodarstvu Republike Hrvatske, poželjan poslodavac te pouzdan partner na tržištu.

Saznajte više

Lukoil Croatia potpisao prvi Kolektivni ugovor

Zagreb, 23. siječnja 2020. – U Lukoilu Croatia danas je potpisan prvi Kolektivni ugovor koji će biti na snazi dvije godine. Ugovor su potpisali Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva (SING) i Denis Rypin, direktor Lukoil Croatia d.o.o. Kolektivni ugovor je u primjeni od 1. siječnja 2020. godine.

Kolektivni ugovor za oko 400 radnika Lukoila osigurava povećanje minimalne osnovne bruto plaće na 4.300,00 kuna, uvođenje fiksnog mjesečnog dodatka za kategorizaciju benzinske postaje u bruto iznosu od 60,00 do 240,00 kuna, ovisno o kategoriji benzinske postaje, dodatak za topli obrok u iznosu od 400,00 kuna mjesečno, jedan dan godišnjeg odmora više za radnike na benzinskim postajama, pravo na dodatne dane godišnjeg odmora na temelju radnog staža i socijalne prilike radnika. Uz to, osigurava i pravo na određene materijalne potpore – smrt radnika u iznosu 7.500,00 kuna, člana radnikove uže obitelji 2.500,00 kuna, neprekinutog bolovanja dužeg od 90 dana uzrokovanog ozljedom na radu ili komplikacijama u trudnoći, uključujući i porodiljini dopust u iznosu od 2.500,00 kuna jednom godišnje, jubilarne nagrade za 10, 15 i 20 godina staža u Lukoilu u neto iznosu od 1.000,00, 1.500,00 i 2.000,00 kuna. Nadalje, kolektivni ugovor osigurat će i mjesečnu nagradu za radne rezultate radnicima na benzinskim postajama, pogodnosti za trudne radnice i dojilje, regres u iznosu od 2.500,00 kuna, božićnicu i uskrsnicu po 300,00 kuna, potporu za rođenje djeteta u iznosu od 3.500,00 kuna, dar za dijete do 15 godina u povodu božićnih blagdana u iznosu od 600,00 kn, naknadu za odvojeni život u iznosu od 1.750,0 kuna i viši iznos dnevnica koje će sada iznositi 200,00 kuna, u odnosu na postojećih 170,00 kuna utvrđenih Pravilnikom o radu.

„Pregovore za Kolektivni ugovor pokušavali smo pokrenuti više puta posljednjih nekoliko godina i u tome smo uspjeli sredinom prošle godine. Važnost prvog ikada sklopljenog ugovora u Lukoilu ne leži samo u povećanju materijalnih prava, već i u činjenici da poslodavac za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora neće moći samostalno uređivati prava radnika, već je to sada u domeni pregovora između sindikata i poslodavca. Pregovori su bili vrlo zahtjevni i ovim putem zahvaljujemo članovima pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca na njihovom radu“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica SING-a te dodala kako usporedo s potpisivanjem Kolektivnog ugovora započinju i edukaciju radnika na terenu kako bi im se pojasnila njihova prava i obveze koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora.

Saznajte više

Napokon donesena odluka o gradnji Postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci

Nakon tri godine čekanja i kontinuiranog isticanja svih koristi projekta izgradnje Postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) za Rijeku, Inu, rafinerijsko poslovanje i ukupno gospodarstvo zemlje, Sindikat naftnog gospodarstva napokon je dočekao jednoglasnu odluku Uprave i Nadzornog odbora Ine o ulaganju u DCU.

„Put do donošenja odluke nije bio nimalo lak i u protekle tri godine nismo niti jednom propustili naglasiti važnost projekta na svim političkim razinama te upozoriti na to kako će nedonošenje odluke uvelike naštetiti daljnjem razvoju rafinerijskog poslovanja u Republici Hrvatskoj. Više smo puta isticali kako zemlje u našem okruženju galopirajućim koracima grabe naprijed i osiguravaju si konkurentnu poziciju, dok u RNR-u svakim danom raste neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta i budućnost rafinerije. Ova današnja odluka najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Sindikat naftnog gospodarstva kao najveći sindikat u INA grupi u narednom periodu uložit će dodatne napore i nastaviti konstruktivan dijalog s Upravom kako bi se svim radnicima na vrijeme osigurala edukacija i prekvalifikacije za nova radna mjesta da spremnije dočekaju otvorenje DCU-a.

Saznajte više

Novi Kolektivni ugovor za Tifon d.o.o.

potpis_kolektivni_ugovor_tifon_2018

U Zagrebu su, 4. srpnja 2018., predstavnici sindikata i poslodavca sklopili novi Kolektivni ugovor za Tifon d.o.o. U ime SING-a Kolektivni ugovor je potpisala predsjednica J. Pipunić. Nakon višemjesečnih pregovora, poslodavac i sindikati postigli su kompromisna rješenja koja će rezultirati povećanjem razine prava radnika TIFON-a. Kolektivni ugovor bit će objavljen na internim mrežnim stranicama poslodavca, a članovi SING-a mogu ga dobiti od svog profesionalnog sindikalnog povjerenika.

Kako bi se radnici što bolje upoznali s odredbama Kolektivnog ugovora poslodavac će organizirati sastanke s radnicima u sjedištu kompanije, u Zaboku i sastanke s poslovođama benzinskih postaja, a sindikati će putem svojih kanala obavijestiti članove o svim novostima.

Najkasnije do 15. srpnja radnicima će biti distribuirane darovne kartice u iznosu od 500,00 kn, a za razliku od dosadašnje odredbe, isplata prigodne nagrade za Božić poslodavcu postaje obveza, a iznos će biti utvrđen na osnovu rezultata poslovanja najkasnije do 1. prosinca tekuće godine.

Poslodavac i sindikati će dodatkom kolektivnom ugovoru utvrditi načela individualnog nagrađivanja učinka radnika na benzinskim postajama, koji bi trebao biti uveden najkasnije 1. lipnja 2019. godine. Prema najavama predsjednika Uprave S. Komnenovića, rad na novom modelu bonusa za radnike na benzinskim postajama započeo bi već tijekom rujna ove godine.

Novi Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. srpnja 2018., a vrijedit će do 31. prosinca 2020. godine.

Saznajte više

Počinje prikupljanje prijava za ljetovanje u SING-ovim objektima

SING-ovo odmaralište u Malinskoj članovi će moći koristiti od 30. svibnja 2018., a kamp-kućice od 3. svibnja 2018.

Za boravak u Malinskoj u terminu od 1. do 10. lipnja te 9. do 19. rujna 2018. članovi ostvaruju pravo na 20% popusta na ukupnu cijenu smještaja.

Isto tako, za boravak u kamp-kućicama u terminima 31.5. do 10.6. i 10.9. do 20.9. 2018. članovi ostvaruju pravo na popust u iznosu od 20% na cjelokupni iznos smještaja.

Više možete pročitati ovdje.

Saznajte više