Ujedinila se dva sindikata u INI

Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), sindikalna Podružnica Rijeka s ciljem zaštite radničkih prava i stvaranja bolje pregovaračke pozicije u odnosu na poslodavca donijeli su odluku o udruživanju. SING je najveći sindikat u naftno-plinskom gospodarstvu u Republici Hrvatskoj koji broji više od 5300 članova, a prelaskom članova iz EKN-a, sindikat je dodatno ojačao za više od 500 članova. Dva sindikata već dugi niz godina uspješno surađuju te je objedinjavanje članova u jedan sindikat logičan nastavak dugogodišnje suradnje. Ujedinjenje u SING na konferenciji za novinare predstavili su Ivica Perinić, dosadašnji glavni povjerenik riječke podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske i Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

„Rafinerijska prerada trenutno je jedan od najvećih izazova, pri čemu Uprava INE nastoji unaprijediti ukupnu efikasnost rafinerijske prerade, dok sindikati nastoje zadržati radna mjesta u rafinerijama na kojima rade kompetentni radnici. Posljedice promjena u rafinerijskoj preradi neminovno će osjetiti i radnici u ovisnim društvima INE. Smatramo da rafinerija ne može opstati u uvjetima tržišnog poslovanja bez realizacije druge faze modernizacije, što uključuje izgradnju koking postrojenja“, istaknuo je Ivica Perinić, dosadašnji glavni povjerenik riječke podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

„Zajedništvo i solidarnost u očuvanju radnih mjesta danas nam je potrebno više nego ikada. To je cilj okrupnjavanja – zajedničko pokretanje socijalnog dijaloga kako bismo na vrijeme pripremili dobru platformu za pregovore i na taj način obranili rafineriju u Rijeci. Smatramo da će ovo ujedinjavanje doprinijeti daljnjoj izgradnji zajedničkog sindikata te ojačati poziciju sindikata na razjedinjenoj sindikalnoj sceni“, izjavila je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Sindikat naftnog gospodarstva od svog osnutka 1990. godine do danas, isplatio je svojim članovima više od 550 milijuna kuna pomoći kroz pozajmice i Kasu uzajamne pomoći (KUP). Besplatna pravna pomoć pružena je u više od 8000 slučajeva, radnih sporova i dr. Pomoć kroz Humanitarni fond Božidar Oreč zatražilo je 345 članova kojima je isplaćeno ukupno 3,5 milijuna kuna potpora.

Sindikat naftnog gospodarstva daljnji razvoj sindikalne scene vidi kroz dodatna ulaganja u obrazovanje i prekvalifikaciju radnika kako bi edukacijom i kontinuiranim ulaganjem u nova znanja i vještine zaposlenici dugoročno bili konkurentni na tržištu rada.