Socijalnim dijalogom do spašavanja radnih mjesta u rafinerijama Rijeka i Sisak

Uprave INE prihvatila je inicijativu reprezentativnih sindikata koji djeluju u INI – Sindikata naftnog gospodarstva (SING), Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) I INAŠ – Sindikata naftne djelatnosti te je postignut dogovor prema kojem će, nakon implementiranja organizacijskih promjena u rafinerijama u Rijeci i Sisku, o kojima je odluka već donesena, Uprava INE odustati od otkazivanja ugovora o radu radnicima u rafinerijama, na način da će im, u sustavu INE biti ponuđen raspored na druga radna mjesta sukladno njihovim kvalifikacijama, znanjima i iskustvu te stvarnim poslovnim potrebama poslodavca.

Sindikati su predložili da se radnicima koji su proglašeni viškom ponude ugovori za druga radna mjesta unutar INE i INA-Grupe kako bi se višak radnika sveo na najmanju moguću mjeru. Isto tako, od poslodavca je zatraženo da se radnicima omogući doškolovanje i prekvalifikacija kako bi bili osposobljeni za radna mjesta, sukladno potrebama poslodavca.

Razlog postizanja sporazuma između Uprave INE i reprezentativnih sindikata je teška gospodarsko-socijalna situacija u Republici Hrvatskoj te činjenica da se sindikati zalažu za cjelovita rješenja kojima će se osigurati opstojnost ININE rafinerijske prerade, o čemu odluke još uvijek nisu donesene. Dok se taj proces ne provede do kraja, sindikati su ravnopravno i u duhu socijalnog dijaloga. Poslodavcu predložili konkretna rješenja koja za cilj imaju očuvanje radnih mjesta i zaštitu radničkih prava.

„Nama je važno spasiti svako radno mjesto i zaštiti svakog radnika u INI. To je moguće samo socijalnim dijalogom u kojem se predlažu održiva rješenja te zajedništvom na sindikalnoj sceni. Naši radnici ovim sporazumom nisu mogli dobiti bolju vijest tijekom blagdana“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica SING-a.