SKUP RADNIKA INA-MAZIVA

U Zagrebu je 10. prosinca 2015. održan Skup radnika INA-MAZIVA u organizaciji Radničkog vijeća.

Direktor A. Šolaja izvijestio je o rezultatima poslovanja u prvih jedanaest mjeseci 2015. godine. U uvodnom izlaganju Šolaja je istaknuo da je, usprkos velikoj konkurenciji, poslovni rezultat tvrtke kao i u protekle 3 godine pozitivan, i da su ostvarene sve planirane investicije. Naglasio je da je na hrvatskom tržištu prodaja porasla za 7%, a INA-MAZIVA su po prvi put započela s prodajom svojih proizvoda na tržištu Italije. U 2016. nastavit će se s restrukturiranjem kompanije, a planirana je proizvodnja od 15,4 milijuna litara.

Odgovarajući na upite radnika, direktor je naglasio kako je spajanje na parovod odgođeno za 2016. godinu, a sredstva predviđena za navedenu investiciju su prenamijenjena. Tvrdnju da se troškovi izgradnje parkirališta vode kao troškovi na pomoćnim postrojenjima kako bi oni bili prikazana kao „gubitaši“, direktor smatra neistinitom.

Radnici su zatražili da se pogon punionice klimatizira jer je u ljetnim mjesecima, kad temperatura doseže i više od 40 stupnjeva, u njima nemoguće raditi. Direktor je prihvatio stav radnika, ali je naglasio da se radi o iznimno velikoj investiciji pa da nije siguran da će je vlasnik odobriti.

Radnici su istaknuli i da rade poslove koji nisu u opisu poslova i da, po njihovu mišljenju, raspored radnika po platnim razredima nije pravičan. Stav je poslodavca da ugovori o radu i opisi poslova moraju biti usklađeni sa stvarnim stanjem i u skladu s poslovima koje radnici obavljaju, zbog čega će navodi radnika biti provjereni.

U 2016. godini Radničko vijeće INA-MAZIVA nastavit će s održavanjem skupova radnika.