Sindikati INE traže konkretne mjere od Vlade RH

ZAGREB, 30. travnja 2020. – Tri najveća sindikata u INA grupi uputili su pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojem traže da se vlasnici INE d.d. – Vlada RH i MOL – odreknu isplate dividende za 2019. godinu te da Vlada RH razmotri mogućnost uključivanja INA d.d. i tvrtki u njezinu vlasništvu u paket mjera za očuvanje radnih mjesta.


Nakon objave financijskih rezultata INE vidljivo je koliko je snažno ova globalna ekonomska kriza pogodila INA-grupu i ugrozila radna mjesta više od 9.000 radnika. Tri sindikata koja djeluju u INA Grupi – Sindikat naftnog gospodarstva, INAŠ i EKN svjesni teške situacije u kojoj se kompanija nalazi, dali su svoj doprinos kako bi pomogli financijskoj stabilizaciji kompanije. Izmjenama kolektivnih ugovora odgođena je isplata prigodnih nagrada i određenih materijalnih prava, naknade plaće za radnike za čijim radom je privremeno prestala potreba značajno su smanjene te su uvedeni dodatni modaliteti rada kako bi se očuvala radna mjesta.


„Naš cilj su očuvanje radnih mjesta, zadržavanje intenziteta investicija i gospodarske aktivnosti. To nije samo pitanje ININIH radnika i njihovih obitelji, nego i niza partnera i tvrtki s kojima INA posluje. Zadržati radna mjesta i investicije je imperativ kako bi INA i sutra mogla svojim radom doprinositi cjelokupnom gospodarskom razvoju Hrvatske kao što je to činila i do sada. Odricanje vlasnika od dividende za 2019. godinu i uvrštavanje INE u program potpora Vlade Republike Hrvatske za očuvanje radnih mjesta koji je iskoristilo više od 84000 poslodavaca razuman je prijedlog koji će se, nedvojbeno, višestruko isplatiti i vlasnicima i društvu u cjelini“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva. Dodala je kako žele da nakon krize INA ostane važan čimbenik u gospodarstvu Republike Hrvatske, poželjan poslodavac te pouzdan partner na tržištu.