SILNA POLITIKANSTVA UNIŠTAVAJU INU

Platforma

Kao dva najveća sindikata u INI, Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) smatramo da je neophodno da INA sačuva proizvodnju u obje svoje rafinerije te da se prestane zdravo za gotovo uzimati sudbina 2000 radnih mjesta. Za sindikate je prihvatljivo rješenje jedino opstanak obje rafinerije i u tom smislu zahtijevamo jasan stav Vlade, a ne više silna politikantstva da će svim sredstvima braniti nacionalne interese.

Trenutna situacija u kojoj se najveći dioničari ne mogu dogovoriti oko dugoročne strategije razvoj kompanije lomi se isključivo na leđima radnika kojima je svaki dan sve ne izvjesniji. Danas su to radnici zaposleni i rafinerijama, a već sutra zaposlenici iz drugih organizacijskih jedinica. Zbog toga nam je izuzetno važno da znamo što će se konkretno poduzeti za zaštitu radnih mjesta u sisačkoj i riječkoj rafineriji.

Najvažnije je pitanje što je s poticajnim investicijskim okruženjem koje treba stvoriti Vlada RH. Unatoč tome što su INI oduzete koncesije za istraživanje i što zbog neizdavanja dozvola na naftnim poljima ne može početi s proizvodnjom, INA je nakon 16 godina zabilježila povećanje proizvodnje nafte za 5 posto.

Kao sindikati očekujemo konkretne mjere za nastavak investiranja u rafinerije Rijeku i Sisak kako bi Ina mogla ostati snažna hrvatska energetska kompanija.