Sastanak s ministrom državne imovine

Predstavnici SING-a i Nezavisnih hrvatskih sindikata održali su u petak, 27. siječnja 2017. godine sastanak s ministrom državne imovine Goranom Marićem kako bi ga upozorili na alarmantnu situaciju u Plinacru i PSP-u. Sastanku su prisustvovali Krešimir Sever, Jasna Pipunić, Berislav Lipovac, Tomislav Gračan i Tugomir Križanić. Teme razgovora bile su: nefunkcioniranje nadzornih odbora, način upravljanja kompanijama, problematika neisplate božićnice za 2016. godinu, kolektivno pregovaranje te položaj Plinacro-Grupe u okviru nove energetske strategije.

“Nakon godina stagnacije očekujemo povećanje plaća te isto tako da Vlada Republike Hrvatske omogući slobodu kolektivnog pregovaranja u skladu s financijskim rezultatima kompanija. Također, očekujemo da Uprave i Nadzorne odbore Plinarca i PSP-a vode stručne osobe te da se izbjegne formiranje Uprava s velikim brojem članova”, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica SING-a.

Ministar se na sastanku obvezao Upravi kompanija dati naputak da se zaostala božićnica iz 2016. isplati te da nastave kolektivni pregovori. Također, upoznao je sindikate kako Ministarstvo državne imovine priprema natječaje za Uprave u svim kompanijama te da će mandat nove Uprave Plinacroa trajati šest mjeseci. Pojasnio je kako će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike određivati poslovnu strategiju kompanija stoga će SING putem NHS-a zatražiti sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem kako bi se založili da Plinacro i PSP dobiju zasluženo mjesto unutar nove energetske strategije Republike Hrvatske.