MOR U ZAŠTITI OSNOVNIH RADNIČKIH PRAVA

MOR u zaštiti osnovnih radničkih prava

U Budimpešti je 12. ožujka 2015. održana radionica pod nazivom „Zaštita osnovnih radničkih prava u Srednjoj Europi“. Radionicu je organizirao ACTRAV (dio Međunarodne organizacije rada koji se odnosi na radnike) za predstavnike sindikata iz Srednje Europe. U radionici su sudjelovali predstavnici sindikalnih središnjica iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske, Litve i Latvije.
Radionicu je vodio Ovidio Jurca, viši specijalist u MOR-ovu uredu u Budimpešti, a uvodno je govorio Antonio Graziosi direktor tog ureda. Cristina Mihes, viši specijalist za socijalni dijalog i radno zakonodavstvo, govorila je o mehanizmima nadzora u provođenju ratificiranih konvencija MOR-a u pojedinim zemljama.

MOR u zaštiti osnovnih radničkih prava

Isti ili slični problemi u većini zemalja

Predstavnici sindikalnih središnjica govorili su o iskustvima iz svojih zemalja i problemima s kojima se svakodnevno susreću. Bilo je tu raznih, vrlo zanimljivih, izlaganja o problemima od kojih je većina ista ili slična u svim zemljama, s ponekim specifičnostima koje bi se mogle dogoditi i drugima. Svima je zajedničko to da se vlasti ne ponašaju onako kako bi trebale i mogle što stvara nepotrebne probleme i zagorčava život sindikatima i radnicima.

Sindikalci su ukazali na nezadovoljavajući tripartitni dijalog, niske plaće, nezaposlenost s naglaskom na nezaposlenost mladih, različitu plaću za isti posao, kršenje prava na štrajk, kršenje slobode udruživanja, kršenje prava na kolektivno pregovaranje, neuvažavanje socijalnih partnera i radno zakonodavstvo na štetu radnika. Posebno je ukazano na angažiranje radnika preko agencija jer se radnike na taj način praktički dovodi u robovlasnički položaj. Na postavljena pitanja odgovarali su navedeni predstavnici MOR-ova ureda u Budimpešti.

MOR u zaštiti osnovnih radničkih prava

MOR može pomoći

Ova radionica bila je korisna za sve polaznike jer je ukazala na načine borbe za osnovna radnička prava uz pomoć MOR-ova ureda u Budimpešti. U tom pogledu ured je stalno na raspolaganju radnicima odnosno sindikatima, kao njihovim predstavnicima, u pružanju pomoći pri podnošenju pritužbe MOR-u. Možda je vrijeme da sindikati iz Hrvatske idu s pritužbama u vezi kršenja prava na kolektivno pregovaranje u državnim poduzećima i prava na jednaku plaću za isti posao.

Hrvatsku su na skupu predstavljali Božo Mikuš i Višnja Stanišić iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, te Jasenka Vukšić i Sunčica Benović iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.